Τυρί από ηλιόσπορο (Ρικότα)

Τυρί από ηλιόσπορο (Ρικότα)



Υλικά:

250 γρ καθαρισμένο ηλιόσπορο
συνολικά 1 λίτρο νερό
1 κ.γ. αλάτι
7 κ.σ. λεμόνι στημένο
προαιρετικά: 1 κ.σ. διατροφική μαγιά (ή μείγμα από 80% μαργαρίνη Χωριό, 10-15% γλυκιά πάπρικα, 5-10% μουστάρδα)

Εκτέλεση:
Βάζουμε τους ηλιόσπορους να μουλιάσουν 1-2 ώρες σκεπασμένους σε νερό για να μαλακώσουν, μετά τους σουρώνουμε και τους ξεπλένουμε.

Κατευθείαν, τους ρίχνουμε στο μούλτι και τους χτυπάμε με λίγο νερό (περίπου όσο να σκεπαστούν) ώστε να χτυπιούνται ωραία και να γίνονται μια ομοιόμορφη αλοιφή, χωρίς κομματάκια. Τους χτυπάμε σε 2-3 δόσεις ώστε να χτυπηθούν καλά (λίγοι κάθε φορά) και αδειάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλο το μείγμα και περίπου 4 ποτήρια νερό. Το ανακατεύουμε με μια κουτάλα για να γίνει σαν γάλα στη κατσαρόλα και ρίχνουμε 1 κ.γ. αλάτι.

Βράζουμε το μείγμα και μόλις φτάσει σε σημείο να βράζει, ανακατεύουμε συχνά σε αρκετά σιγανή φωτιά για 10-15 λεπτά ώστε να πυκνώσει λίγο. Στο διάστημα αυτό αφρίζει συνεχώς, και το ανακατεύουμε να ηρεμήσει ή το κατεβάζουμε λίγο από την φωτιά.

Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε, μόλις φτάσει σε 50 βαθμούς περίπου ρίχνουμε το λεμόνι περίπου 6 κ.σ., και το αφήνουμε για 5 ώρες στην κατσαρόλα να κόψει.

Μετά το ρίχνουμε προσεκτικά από πολύ χαμηλό ύψος, η με μια κουτάλα, μέσα σε κουτί σουρώματος (ή μεγάλο σουρωτήρι λαχανικών) με πανί στραγγίσματος. Διπλώνουμε το πανί από πάνω, το σκεπάζουμε με το πανί και το καπακώνουμε από πάνω με κάτι όσο γίνετε εφαρμοστό και με ένα βάρος (2 κιλών περίπου) από πάνω για 5 ώρες. Στο τέλος, όταν έχει στραγγίξει πλήρως, αν το πιέσουμε λίγο στο καπάκι προσεκτικά, με μια δύναμη περίπου 5 κιλά ίσως βγάλει τα υγρά του αρκετά καλύτερα. Ανάλογα τα γούστα σας.

Μετά το βάζουμε σε ένα πιάτο και στο ψυγείο σκέτο ή με λίγο λάδι, ρίγανη και αλάτι-πιπέρι.

Διατηρείται ως 5 μέρες στο ψυγείο. Ίδανικό για ομελέτες, πίτσες ή άλειμμα σε ψωμί.

Καλή επιτυχία!!!

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.

Πηγή



Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

1 σχόλιο:

Vicky είπε...

Προς ενημέρωση όσων δεν γνωρίζουν, κανένα προιον μαργαρίνης (ούτε το χωριο, ούτε κανένα άλλο της Μινέρβα) δεν είναι vegan & ας γράφει 100% φυτικο. Μετά από ερωτημα μας στην ιδια τη μινερβα για την προέλευση της βιταμίνης D που περιέχεται στα προιοντα, μας ενημέρωσαν ότι υπαρχει στη λανολινη, ουσια που εξάγεται από σμηγματογόνους αδένες των προβάτων. Οπότε δεν απευθύνονται σε vegans.