Τυροκαυτερή" φυτοφαγική ωμοφαγική με ξηρούς καρπούς

Τυροκαυτερή" φυτοφαγική &  ωμοφαγική με ξηρούς καρπούς

Οι μεζέδες αποτελούν χαρακτηριστικό και αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής κουζίνας. Ποιος θα πει όχι σε ένα γεύμα στο οποίο δεν υπάρχει «κυρίως» πιάτο αλλά πολλά μικρά πιατάκια, μια ποικιλία μεζέδων οι οποίοι θα συνοδεύουν ένα ουζάκι ή μια παγωμένη τσικουδιά;
Νομίζω ότι οι μεζέδες που μοιραζόμαστε με τους συνδαιτυμόνες μας, όχι μόνο μας δελεάζουν γευστικά αλλά μας φέρνουν και λίγο πιο κοντά: πλησιάζουμε μεταξύ μας για να δοκιμάσουμε λίγες πιρουνιές από κάθε πιατάκι, βιώνουμε τις ίδιες γευστικές εμπειρίες, συνομιλούμε και χαλαρώνουμε παρέα.
Ένα από τα διάσημα μεζεδάκια της βόρειας Ελλάδας είναι η τυροκαυτερή ή χτυπητή,  την οποία εμείς φτιάχνουμε στην ωμοφαγική και βέγκαν εκδοχή της. Η βασική πρώτη ύλη μας είναι οι ωμοί ξηροί καρποί οι οποίοι αναμειγνύονται με ελαιόλαδο, αλάτι και φυσικά φρέσκες πιπεριές -καυτερές και γλυκές, για ένα πεντανόστιμο φυτοφαγικό μεζεδάκι.

Υλικά:
  • 1 ½ φλιτζ. ωμούς ξηρούς καρπούς ανάμεικτους  μουλιασμένους για 4-6 ώρες και στραγγισμένους (ενδεικτικά χρησιμοποιώ:  ½ φλιτζ. κάσιους, ½ φλιτζ. αμύγδαλα ασπρισμένα και ½ φλιτζ. βραζιλιάνικα φιστίκια)
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά κέρατο
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης γλυκιά
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο
2-3 κ.σ. νερό (μόνο σε περίπτωση που δυσκολεύεται το μπλέντερ μας στην πολτοποίηση)



Εκτέλεση:
  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές αφαιρώντας τα κουκούτσια τους.
  2. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για μερικά λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα σχετικά λείο και κρεμώδες μείγμα. Κάθε τόσο σταματάμε τη λειτουργία του μπλέντερ και καθαρίζουμε με την σπάτουλα τα τοιχώματα του κάδου.
  3. Φυλάμε σε γυάλινο σκεύος στο ψυγείο. Διατηρείται για αρκετές μέρες.
Σημείωση: Η βέγκαν τυροκαυτερή γίνεται πολύ ωραία και με ασπρισμένα αμύγδαλα, χωρίς προσθήκη άλλων καρπών. Ακόμα και αν είναι ο μόνος καρπός που υπάρχει στο σπίτι μας, αξίζει να δοκιμάσουμε!.

Καλή επιτυχία!!!



Πηγή: Vegan in Athens



Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: